Jste zde

Dieta

Ke stejnému cíli mohou vést různé cesty, proto není jedna jediná správná dieta pro těhotné s diabetem. Někteří lékaři dávají přednost dietě založené na počítání množství kalorií a rozlišují při tom, zda se jedná o ženu štíhlou nebo s nadváhou či obezitou. Nerada počítám kalorie, kromě nich je přece jen potřeba hlídat také obsah sacharidů, a to už by pak toho počítání bylo moc. Proto vám představím dietu, která se nám osvědčila a při jejímž dodržování většina pacientek nemusí být léčena inzulinem.

Naše strava obsahuje tři základní skupiny živin: sacharidy, bílkoviny a tuky. Sacharidy jsou v naší obvyklé stravě hlavním zdrojem energie, tvoří kolem 50 % (často i více) našeho energetického příjmu. Problém je, že zvyšují hladinu krevního cukru (glykémii) a ke svému zpracování vyžadují inzulin. A to je u člověka s cukrovkou problém. Proto je nutné příjem sacharidů snížit.

Bílkoviny také mírně zvyšují hladinu krevního cukru, ale mnohem méně než sacharidy. Jejich potřeba je v těhotenství zvýšená (pro správný růst plodu), a proto v jejich konzumaci nebudete nijak omezeny. Tuky nezvyšují glykémii, naopak zpomalují trávení sacharidů, proto mají příznivý dopad na výsledný glykemický index jídla. Je však třeba volit kvalitní zdroje tuků.

Ve stravě rozlišujeme dvě skupiny sacharidů – jednoduché a složité. Jednoduché sacharidy (neboli cukry), z nichž nejvíce zastoupená je glukóza, mají sladkou chuť, rychle se vstřebávají, výrazně zvyšují glykémii a vyžadují ke svému zpracování hodně inzulinu. Přirozeně jsou obsaženy v ovoci a mléku, problémové jsou však zejména ty, které jsou součástí řady průmyslově vyráběných výrobků – ve formě přidaného cukru. Složité sacharidy zahrnují škrob a vlákninu. Škrob je složen z jednotek glukózy a začíná se rozkládat už v ústech díky působení slin. Jeho vstřebávání zpomaluje kromě tuků také přítomnost vlákniny. Pro člověka s cukrovkou jsou nejbezpečnějšími zdroji sacharidů takové druhy potravin, které obsahují hodně vlákniny a málo cukrů či škrobů. Na prvním místě je to nesladká zelenina. Příjem ostatních potravin s obsahem sacharidů je třeba hlídat, některé je třeba zcela vyloučit (sladkosti, sladké nápoje).  

Základem diety je tedy úprava příjmu sacharidů. Tato dieta vyžaduje:

  1. Nesladit, tj. vyloučit jednoduché cukry jako jsou bílý a hnědý cukr (řepný i třtinový), med, hroznový cukr, sirupy (javorový a další), obilné sladěnky atd. Jednoduché cukry se vstřebávají ze střeva velmi rychle a při cukrovce mohou výrazně zvýšit glykémii - mají tzv. vysoký glykemický index. Je nutné také výrazně omezit, nejlépe vyřadit, konzumaci všech potravin, které jednoduché cukry obsahují.

    V čem všem jsou obsaženy jednoduché cukry? Kromě sladkostí, sušenek, sladkého pečiva, sladkých jídel a slazených nápojů (limonády, džusy) jsou pro vysoký obsah jednoduchých cukrů rovněž nevhodné: musli a snídaňové cereálie, musli tyčinky, kompotované a kandované ovoce, zavařeniny, marmelády (včetně „dia“), povidla, kečup, doslazený rajský protlak, sterilované a nakládané zeleniny ve sladkokyselém nálevu. Pozor také na dresinky a různé dochucující omáčky, instantní produkty. Také pivo (alko i nealko) výrazně zvyšuje glykémii. Cukr je součástí také méně kvalitních uzenin (salámy, párky, paštiky), ochucených mléčných výrobků (ovocný jogurt) a tmavého (dobarveného) pečiva (např. hnědá kaiserka).

    Čtěte etikety – ve složení výrobku je uvedeno celkové množství sacharidů ve 100 g výrobku. Pod tímto údajem je položka „z toho cukrů“, která udává obsah jednoduchých sacharidů (přirozených i přidaných). Pokud je množství cukrů více než 5 g ve 100 g výrobku, pak taková potravina pro vás není vhodná. 
     

  2. Glykémii významně zvyšují také škroby, což jsou složité sacharidy, které se při trávení rozloží na glukózu. Jsou obsaženy především v pečivu a dalších přílohách (brambory, rýže, těstoviny, knedlíky atd.) a jejich příjem je třeba také omezit. Veškeré výrobky z bílé mouky (bílé pečivo, bílé těstoviny atd.) a bílé rýže obsahují pouze škrob bez vlákniny a zvyšují glykémii stejně rychle jako cukr. Z výživového hlediska nejsou hodnotné a jejich konzumaci je žádoucí omezit na minimum.

    Na glykémii má vliv také způsob přípravy, např. pečené či smažené brambory (hranolky) mají vysoký glykemický index. Glykémii výrazně zvyšují také hotové výrobky z brambor, mouky, rýže či kukuřice: chipsy, lupínky, popcorn, tyčinky, krekry, křehké plátky, pufované pečivo („polystyren“).

    Příznivější dopad na glykémii mají zdroje sacharidů bohaté na vlákninu, která zpomaluje trávení škrobu a snižuje tak glykemický index – luštěniny a celozrnné obiloviny (kvalitní celozrnný chléb, hnědá rýže, pohanka, jáhly, quinoa atd.).
     

  3. Příjem bílkovin a tuků není omezen. Je však nutné vybírat jejich kvalitní zdroje: maso (ne uzeniny), ryby (zejména tučné), vejce, sýry, neochucené mléčné výrobky. Vhodný zdroj tuků je kvalitní máslo, sádlo, za studena lisované oleje, semínka, ořechy a avokádo. Vyhněte se průmyslově upraveným tukům (margaríny, rafinované oleje, ztužené a částečně ztužené tuky).
     
  4. Ideální talíř obsahuje přiměřenou porci bílkovin (maso, rybu, mléčný výrobek či vejce), dostatek zeleniny (formou salátu i tepelně upravenou) a přiměřenou porci přílohy (ideálně v celozrnné formě), jejíž množství je třeba individuálně upravit podle glykémie. Tradiční příloha není nezbytně nutná, jako příloha stačí zelenina. Zeleninu je však vhodné doplnit kvalitním tukem (olivový olej, máslo atd.). Tuk vás zasytí, je zdrojem vitaminů rozpustných v tucích, esenciálních mastných kyselin a navíc sníží glykemický index celého jídla. Z polévek jsou vhodné masové vývary a zeleninové bez zahuštění moukou. Omáčky by neměly být doslazené a pokud možno ani zahuštěné moukou.
     
  5. Co obsahuje minimální množství sacharidů, a můžete jíst bez omezení: ​
    - některé druhy nesladké zeleniny: listové saláty, špenát, okurka, cuketa, fenykl, zelený chřest, žampiony. Ostatní sladší druhy započítejte do příjmu sacharidů. Zeleninový salát ochuťte pouze kvalitním olejem a octem nebo citrónovou šťávou, event. špetkou soli (sladko-kyselé zálivky nebo dresinky obsahující cukr jsou nevhodné) 
    - maso, ryby, vejce, většina sýrů
     
  6. Ovoce také obsahuje jednoduché cukry, vhodná porce je jeden střední kus (či hrst) max. 1-2x denně. Ovoce jíme nejlépe v rámci svačin, nekombinujeme s hlavními jídly, ani se jím nedojídáme mezi jídly. Mezi ovoce s vyšším glykemickým indexem patří banány, mango, ananas, kaki, hroznové víno, meloun. Zcela nevhodné je doslazované ovoce (kompoty, kandované ovoce, marmelády) a džusy. Sklenička 100% džusu je z několika kusů ovoce, což je spousta cukru. Ve vymačkané šťávě je navíc všechen cukr, zato minimum vlákniny. Mezi glykemickým indexem celého ovoce a džusu je velký rozdíl.
     
  7. Kupujte pouze neochucené mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, zákys), které si můžete ochutit ovocem, ořechy, semínky. Vyhněte se také nízkotučným mléčným výrobkům – mají více sacharidů (jsou zahuštěny škrobem) a jsou výživově málo hodnotné.

    Některé těhotné diabetičky mají po mléku a mléčných výrobcích k snídani vyšší hodnoty glykémie, než by odpovídalo obsahu sacharidů a než po stejné dávce stejného mléčného výrobku v jinou denní dobu. V těchto případech je nutné mléko a mléčné výrobky ze snídaně vynechat. Proto je vhodné kontrolovat na glukometru, zda ještě „procházejí“ a v případě vyšších glykémií mléko a mléčné výrobky ze snídaně vynechat. Mléko je třeba také započítávat do příjmu sacharidů (ve 2 dcl je cca 10 g mléčného cukru), můžete ho dochutit hořkým kakaem (ne Grankem nebo jiným slazeným výrobkem). Smetanu můžete, ale nepřislazovanou. Máslo neobsahuje sacharidy a můžete jej i ke snídani.
     

  8. Kvalitní celozrnné a kváskové pečivo je vhodnější než bílé. Prakticky veškeré celozrnné pečivo v obchodech je ale dobarvované karamelem nebo sladem a výrazně zvyšuje glykémii. Nemáte-li jistotu, kupujte raději obyčejný chléb typu Šumava nebo žitný chléb. U těch z vás, kterým i kousek kvalitního pečiva bude zvyšovat glykémii více než je zdrávo, můžeme doporučit domácí nízkosacharidový „chléb“ z mandlové či kokosové mouky nebo tzv. Večerní chlebík (dodává pekárna Penam), který obsahuje pouze 3,6 g sacharidů ve 100 g. Ale pozor, není vhodný při jakékoli intoleranci lepku – obsahuje ho více než běžné pečivo.  
     
  9. Ze stravy vynechejte většinu uzenin (salámy, nekvalitní šunky, párky, klobásy, paštiky). Kromě nevhodného složení a řady škodlivých látek obsahují také sacharidy, včetně jednoduchých cukrů. Přípustná je kvalitní šunka od kosti.
     
  10. Příjem sacharidů by neměl překročit 200 g za den, při dostatečném příjmu kvalitních bílkovin, tuků a zeleniny však stačí i méně. Frekvence jídel je individuální (zpravidla 3 větší až 6 menších porcí denně). Mezi jídly není vhodné ujídat nic, co obsahuje sacharidy, přípustná je méně sladká zelenina, sýr, kousek masa atd. Je vhodné zavést pravidelnou životosprávu a nehladovět, protože to pak svádí k přejídání během následujícího jídla. U některých žen je důležitá druhá večeře (malá svačina cca hodinu před spaním), která může příznivě ovlivnit ranní glykémii nalačno. Je to však individuální, u jiných žen jsou naopak ranní glykémie lepší bez druhé večeře. 

    Rozložení a skladba jídel během dne může vypadat například takto:
    Snídaně: do 30 g sacharidů, např. chléb max. 60 g, máslo, vejce/sýr/šunka od kosti/domácí pomazánka, zelenina nebo bílý jogurt/tvaroh s trochou ovoce, ořechy (u některých žen však není mléčná snídaně vhodná)
    Přesnídávka: do 30 g sacharidů, např. sýr, zelenina, ořechy, bílý jogurt, zákys, tvaroh, ovoce (1 střední kus/hrst)
    Oběd: do 50 g sacharidů, např. polévka (vývar, zeleninová) a hlavní jídlo: maso/jiný zdroj bílkovin, zelenina, příloha individuálně (podle glykémií), nedojídat se ovocem
    Svačina: do 20 g sacharidů; jako dopolední svačina
    Večeře: do 50 g sacharidů; jako oběd nebo snídaně
    2. večeře: do 20 g sacharidů: zbytek od první večeře nebo nebo jako svačina nebo obložené pečivo se zeleninou, ne ovoce (u některých žen však 2. večeře není potřeba)
     

  11. Vynechte potraviny obsahující náhradní sladidla, tzv. „light“ potraviny a „dia“ výrobky. Ty sice nezvyšují glykémii a jsou doporučována ostatním diabetikům, ale v těhotenství ne, protože se jedná o chemické látky, o jejichž vlivu na plod není dost informací a mohou být potenciálně rizikové. Pozor také na všechny potraviny označené "bez cukru" nebo "bez přidaného cukru" - cukr je v nich často nahrazen umělým sladidlem. Nevhodné je také slazení fruktózou (ovocný cukr). Malé množství fruktózy, které se přirozeně vyskytuje v ovoci, neškodí, ve větším množství však narušuje metabolismus jater a zhoršuje cukrovku. ​V malé míře lze použít přírodní sladidlo stevii.
     
  12. Nápoje  - doporučujeme vodu, neslazený čaj (pouze pozor na ovocné sypané čaje s kousky ovoce) a neslazenou kávu či meltu (Caro). Do 1,5 litru vody je možno vymačkat 1 citrusový plod. Ovocné džusy, šťávy ani pivo nejsou vhodné pro vysoký obsah jednoduchých cukrů.

Jak uhlídat sacharidy ve stravě:

Obsah sacharidů v potravinách zjistíte z tabulky sacharidů, kterou si nejlépe vytiskněte a uložte pro další použití. Podrobný seznam potravin a jejich složení najdete na www.kaloricketabulky.cz. Asi namítnete, že zatímco nejprve zkritizuji počítání kalorií, o pár řádků níže po vás chci, abyste si počítaly příjem sacharidů. Přiznávám, že zpočátku bude nutné potraviny obsahující sacharidy odvažovat na kuchyňské váze, ale jen dočasně, počítám tak první týden, maximálně dva. Jakmile se množství sacharidů v jídle naučíte odhadnout tak, abyste nepřekračovaly doporučenou dávku k jednotlivým jídlům, můžete váhu zase uklidit. Pak už budete vědět, jak velký krajíc chleba si ukrojit, kolik brambor si naložit, kolik lžic rýže nebo těstovin. Buďte ale poctivé a kdykoliv si nebudete jisté, váhu raději znovu použijte.

Pokud vám bude stačit k obědu např. maso se zeleným salátem a grilovanou zeleninou, není potřeba obsah sacharidů vůbec počítat. Sacharidy v samotné zelenině sotva přesáhnou doporučený limit. Pokud budete kombinovat tradiční přílohu (např. brambory) se zeleninou, pak je potřeba počítat sacharidy i ve sladší zelenině a tomu přizpůsobit velikost porce brambor.

Vzorec na přepočet množství sacharidů v jídle:

100 x množství sacharidů v gramech povolené k jídlu / množství sacharidů ve 100 gramech příslušné potraviny = množství potraviny, které mohu k danému jídlu sníst (v gramech)

Příklad přepočtu: k obědu je kuřecí maso s rýží a listový salát. Sacharidy, které je nutné počítat, jsou v tomto případě obsaženy pouze v rýži. Ve 100 g vařené rýže je 28 g sacharidů a k obědu by neměl příjem sacharidů překročit 50 g, tedy 50x100/28 = maximum 180 g vařené rýže. Příznivější vliv na glykémii má hnědá (celozrnná) rýže. Pokud bude glykémie hodinu po jídle i přesto vyšší, je potřeba příště množství rýže snížit a nahradit zeleninou (čerstvou, dušenou, pečenou atd.).

Pokud se chcete vyhnout přepočítávání obsahu sacharidů, pořiďte si nutriční váhu. Po zadání kódu potraviny se na displeji objeví přesný obsah sacharidů v odvažované porci.

Co mlsat:

Co dělat, když budou vaše chutě přece jen silnější než všechna dobrá předsevzetí na světě? Pak sáhněte po receptech „poslední záchrany“. Jedná se ale o mlsání v rámci jídel, svačin, u kterých hlídáte obsah sacharidů. Pamatujte, že mezi jídly byste neměly uzobávat nic, co obsahuje sacharidy.

  • U dobře kompenzované cukrovky si můžete dát jako sladkost kousek hořké kvalitní čokolády (s obsahem 70 a více % kakaa). Buďte ale rozumné, nepřehánějte to a nemlsejte hned po hlavním jídle.
  • Můžete si upéct štrúdl – klasické listové těsto a jablka, vynecháte cukr, strouhanku a raději i rozinky, ale můžete dochutit ořechy a skořicí – jeden kousek k odpolední kávě by měl projít (ne celá nohavice!).
  • Ovocný pohár se šlehačkou: ovoce čerstvé (ne kompotované), v odváženém množství (do 30 g sacharidů), šlehačku pravou, čerstvě našlehanou a nepřislazovanou (ne tu ve spreji, která ani vlastně není šlehačkou – zpravidla částečně ztužený rostlinný tuk s cukrem).
  • Horké kakao: jen pravé kakao, nepřislazované (tedy ne Granko).
  • Domácí zmrzlina: připravená z tučnějšího tvarohu či smetany, kterou rozmixujete s ovocem a necháte zmrazit (samozřejmě bez přídavku cukru).
  • Dietní palačinka: těsto bez cukru (mouka, zkuste po francouzsku s přídavkem pohankové, vajíčko, mléko), do hotové palačinky zabalit kousky čerstvého ovoce, ozdobit šlehačkou bez cukru. Mňam.

Není to tak zlé, viďte. Zpočátku můžete pociťovat určitý diskomfort, někdy i pocity hladu, ale bývá to jen přechodně, než si organismus zvykne na „nový pořádek“. Pak většina žen udává, že se naopak začaly cítit lépe.

Na co se nás často ptáte:

Jak poznám, že je dieta dostatečná a není nutný inzulin?
Abyste měly jistotu, že dietu dodržujete správně, jsou nutné kontroly glykémie nalačno a po jídle. Jednak pravidelné kontroly (podle domluvy s diabetologem) a také občasné kontroly po jídle, u kterého si nebudete jisté, zda prochází (např. mléčné výrobky ke snídani, ovoce atd.) - více zde.

Jaký je to s přírůstky na váze při těhotenské cukrovce?
Pokud jste již před dietou přibraly cca 8-10 kilo, obvykle při této dietě do již do porodu více nepřiberete a je to tak v pořádku. Na začátku diety (první týden až dva) se může stát, že váha klesne o 1-2 kg, což nepředstavuje žádné riziko. Větší redukce ale není žádoucí a neprospěla by vývoji plodu. 

Jak moc přísně musím dietu dodržovat? Je nutné počítat sacharidy? Nestačí jen omezit sladké?
Těhotenská cukrovka má svůj vývoj. S přibývajícími týdny těhotenství stoupá hladina těhotenských hormonů, které cukrovku zhoršují. U někoho má cukrovka mírný průběh od začátku až do konce a v podstatě stačí vynechat sladké. Nelze ale předem spolehlivě říci, jak u koho bude probíhat. Dietní chyby, které projdou na začátku, s přibývajícími týdny už nemusí procházet. Pokud se žena pravidelně nekontroluje (neměří glykémie), nemusí řadu zvýšených hodnot ani odhalit. Dodržováním diety také předcházíte zhoršení průběhu cukrovky a nutnosti nasazení léků a inzulinu v pozdějších týdnech těhotenství.

Praktické typy, jak se mohu stravovat:
Dietní doporučení k jednotlivým jídlům (snídani, svačinám atd.) jsou shrnuta v Jídelníčku.