Jste zde

Ukázky z jídelníčku vhodného pro pacientky s těhotenskou cukrovkou

Obecné zásady:

Jezte pestře, vařte si jako doposud (s výjimkou sladkých jídel), dodržujte však níže uvedené zásady. Máte-li rodinu, partnera, rozhodně nedělejte tu chybu, abyste si vařily speciální "dietní" jídlo pro sebe a jiné jídlo pro zbytek rodiny. Vařte jedno jídlo vhodné pro vás a ostatní ať se solidárně přizpůsobí, neboť co je vhodné pro vás, je vhodné a zdravé i pro ně. Nejedná se totiž o žádnou speciální dietu.

Pro všechna jídla platí tyto obecné zásady:

  • nesladit a výrazně omezit vše, co obsahuje jednoduché cukry (výjimkou je ovoce v rozumném množství)
  • omezit konzumaci výrobků z bílé mouky a bílé rýže, snažit se je nahradit celozrnnými
  • zelenina ke každému jídlu, může částečně nebo i zcela nahradit tradiční přílohu
  • žádné dia výrobky (umělá sladidla v těhotenství nejsou vhodná)
  • vynechat uzeniny (kromě kvalitní šunky od kosti)
  • nedojídat se mezi jídly (pro "zahnání chutí" je možné zakousnout něco, co neobsahuje sacharidy: nesladkou zeleninu, plátek šunky od kosti, kousek sýru atd., nevhodné by naopak bylo ovoce nebo ořechy pro vyšší obsah cukrů)
  • výslednou glykémii spolehlivě pokazí různá přislazená dochucovadla typu kečup, sladké dresinky či omáčky, stejně jako pivo (má vysoký glykemický index)
  • jezte kvalitní přirozené potraviny a poctivou domácí stravu, nejezte polotovary, průmyslově vyrobené hotové výrobky s řadou pochybných ingrediencí a fast food
  • používejte kvalitní přirozené tuky (máslo, za studena lisované oleje), vyhněte se průmyslově upraveným tukům (margariny, rafinované oleje, ztužené a částečně ztužené tuky)

Snídaně:

  • max. 30 g sacharidů
  • u většiny pacientek nejproblematičtější jídlo dne - po ránu je nejvyšší hladina těhotenských hormonů a z toho důvodu je nejtěžší udržet glykémii v normě právě po snídani
  • u některých žen s těhotenskou cukrovkou neprochází na snídani mléčné výrobky (zvyšují glykémii nad normu), proto je v těchto případech doporučujeme vynechat ze snídaně a dopřát si je k ostatním jídlům - týká se mléčných s přirozeným obsahem mléčného cukru laktózy (mléko, tvaroh, jogurt, pomazánkové máslo), u citlivých osob i trocha mléka do kávy může zvýšit glykémii po snídani nad normu; netýká se výrobků s minimálním obsahem laktózy - máslo, většina sýrů
  • s pečivem příliš neexperimentovat - jezte osvědčené pečivo, které není dobarvováno karamelem (řada tmavého takzvaně celozrnného pečiva je obarveno karamelem)
  • pokud i kousek kvalitního pečiva bude zvyšovat glykémii nad normu, vyzkoušejte domácí nízkosacharidový „chléb“ z mandlové či kokosové mouky nebo tzv. Večerní chlebík (dodává pekárna Penam), který obsahuje pouze 3,6 g sacharidů ve 100 g (není však vhodný při jakékoli intoleranci lepku – obsahuje ho více než běžné pečivo)
  • na snídani nelze musli a jiné slazené cereálie, buchty, bábovky, loupáky a jiné sladké pečivo (včetně croissant), mléčné slazené kaše, uzeniny (s výjimkou šunky od kosti), marmelády (včetně "dia" marmelád), džusy a u některých žen také ovoce
  • vhodnou snídaní je např.:
    • 60 g pečiva (nejlépe žitný nebo pšenično-žitný chléb typu šumava) s máslem, k tomu lze střídat šunku od kosti, vajíčko (na 100 způsobů), sýr nebo pomazánku (tvarohovou, rybičkovou, luštěninovou atd.) a vždy přidat zeleninu (u sladších druhů musí být pečiva o něco méně)
    • snídat můžete i polévku, samozřejmě domácí, ne z pytlíku, je to velmi zdravé - dodáte tělu po ránu teplou tekutinu i živiny - nudle do polévky však raději odvažte a nepřehánějte
    • kupované musli není vhodné, ale můžete si připravit domácí bez cukru (vločky, oříšky, semínka, trochu ovoce), problém však může být kombinace s mlékem nebo bílým jogurtem – nutno kontrolovat, zda taková snídaně prochází
    • směs uvedenou v předchozím bodě lze použít i na přípravu kaše
  • pokud je po takové snídani glykémie opakovaně vyšší než 7,7, doporučujeme zkusit rozdělenou snídani: připravenou snídani (o obsahu max. 30 g sacharidů) rozdělíme na dvě části, první porci sníme jako obvyklou snídani, druhou porci za 2 hodiny po dojedení první porce, po dalších 2 hodinách může být svačina (30 g sacharidů) a za 2 hodiny po svačině následuje oběd; zpočátku je nutné zkontrolovat glykémii 1 hodinu po dojedení jak první, tak druhé porce snídaně
  • to, co zvyšuje glykémii, jsou sacharidy a snídani lze pak také pojmout tak, že jich bude obsahovat jen minimum – např. 2 volská oka ze zeleninou (rajčata, cibulka, žampióny) s kouskem kvalitní slaniny, bez pečiva

Dopolední a odpolední svačina:

  • max. do 20-30 g sacharidů, lze ji také vynechat, pokud nemáte hlad nebo může být i bez sacharidů
  • vhodnou svačinou je například ovoce (1/2 středního kusu) se 150 g bílého jogurtu nebo tvarohu, 1 lžící ořechů
  • vhodnou svačinou je také pár plátků dobrého sýru s ořechy (bez pečiva) nebo 40 g pečiva s máslem, zeleninou a sýrem, šunkou od kosti nebo pomazánkou
  • bude-li ke svačině samotné ovoce, doporučujeme 1 kus nebo hrst drobného ovoce (max. obsah 30 g sacharidů)
  • sváteční svačinou může být kousek štrúdlu bez cukru, 1 palačinka (těsto bez cukru) plněná čerstvým ovocem nebo ovoce s neslazenou šlehačkou do 30 g sacharidů

Oběd a večeře:

  • max. 50 g sacharidů
  • součástí by měla být vždy zelenina - není vhodné, aby celá porce sacharidů (max. 50 g) byla obsažena pouze v příloze typu brambor, rýže atd. - porci sacharidů je vhodné rozdělit mezi tuto tradiční přílohu a zeleninu, případně tradiční přílohu zcela nahradit zeleninou
  • vhodným obědem nebo večeří je tedy maso nebo ryba (prakticky v neomezeném množství), zelenina (čerstvá, vařená, dušená, restovaná či pečená) a příloha pouze v takovém množství, aby glykémie 1 hodinu po jídle nepřesáhla 7,7 mmol/l
  • pokud je součástí jídla polévka, nutno počítat s cca 10-15 g sacharidů na obvyklou "hospodskou" porci; vhodné jsou spíše masové vývary nebo zeleninové polévky nezahuštěné moukou
  • problematické jsou české klasiky s knedlíkem a omáčkou - je-li to nutné, dopřejte si jen svátečně; obvykle projdou 2 houskové nebo 3 bramborové knedlíky se symbolickým množstvím omáčky (1-2 lžíce, nesmí být doslazená!), stejně tak zelí nesmí být přislazené (pozor, kupované sterilované zelí je rovněž slazené)
  • pokud se stravujete v restauraci, dejte si pozor na "hotovky" (omáčky bývají doslazené), pizzu (těsto + rajčatový základ, který může být doslazený) a čínskou či jinou asijskou kuchyni (z důvodu použití sojových, rybích a jiných, často slazených omáček a dochucovadel), pravidelnou součástí levné „číny“ je také glutamát sodný - v těhotenství rovněž nevhodný
  • nevhodná jsou smažená jídla (hranolky, smažený sýr, rybí prsty atd.), zvláště jsou-li připravena z polotovarů (u kterých nikdy nevíme, co je do nich namleto a přidáno)
  • zcela nevhodná (se zaručeně vysokou glykémií po jídle) jsou jídla z fast foodů (hamburgery, bagety, nekvalitní tlusté pizzy a spol.) - všechny ingredience (od těsta, přes dresinky, až po mleté "maso") obsahují velké množství jednoduchých cukrů, kromě toho jsou často z nekvalitních surovin

Druhá večeře:

  • je malá svačinka cca hodinu před spaním o obsahu do 20 g sacharidů
  • může být důležitá u žen, které mají sklon k vyšší glykémii nalačno, u některých žen jsou ranní glykémie naopak lepší bez předchozí druhé večeře – je nutno vyzkoušet
  • vhodný je např. kousek pečiva (např. 30-40 g chleba nebo 2-3 plátky knackebrot) s lučinou a zeleninou nebo kousek sýru bez pečiva s ořechy a zeleninou nebo bílý jogurt či tvaroh
  • může být nevhodné ovoce, ale opět je to individuální a je nutné vyzkoušet
PřílohaVelikost
PDF icon Vzorový jídelníček257.25 KB